Advent u nama i oko nas, 2023. – (2)

SUDJELOVANJE KUD-a NA ADVENTU U ŠKOLI (15. prosinca 2023.)

KUD je s radošću, kao i niz prošlih godina, prihvatio poziv Osnovne škole August Cesarec iz Ivankova i učiteljice Andrijane Dinke Raguž za sudjelovanje na Adventu u školi, gdje smo u dvorišnoj sjenici uredili ambijent šokačke starinske kuhinje nazvan Advent kod baka. Opremili smo ga što smo bolje mogli (kuvaricama, otarcima, ponjavcima, vagom, mlinovima za mak i orase, žicom i lončićem, zdelama, auzacima, tanjurima, dumstom, zimnicom i dr.), pekli smo kalupaše, a osim njih sve posjetitelje počastili domaćim rezancima s makim i orasima, te šokačkim bombonima (karamelizirani šećer s orasima). Imali smo i kutak za slikanje u bakinom krilu i veškorpi. Organizirali smo takmičenje u krunjenju kukuruza te pravljenju bunara od čokoča. Uređen je i stol za Badnju večer na kojemu se našlo žito, raspelo, svijeća, jabuke, čorba od jabučica, rezanci makom i orasima i dr. Kao što se može vidjeti i na fotografijama, bilo je baš veselo. Mlađima smo pokazali što se nekada radilo u adventsko doba, a starije podsjetili na mladost.

I kako gospođa Dinka piše na svojoj facebook stranici: „Školska sjenica, samo za ovu prigodu, bila je odjevena u ruho prošlosti, gdje su nam vrijedne bake uprizorile Badnji dan, naučile nas puno toga te pripremile starinske užitke za naše nepce“.

Bilo nam je zadovoljstvo sudjelovati na Adventu u školi, pa eto, pozovite nas i iduće godine!  FOTOGRAFIJE

 

VEČER S DUGOGODIŠNJIM DONATOROM NAŠEGA KUD-a NEXE GRUPOM (17. prosinca 2023.)

Dugogodišnji donator našega KUD-a je DILJ d. o. o. iz Vinkovaca. Svake godine poslije nastupa na Folklornim večerima časte naše članove večerom u nekom od ugostiteljskih objekata. Kako je organizator ovogodišnjih 58. Vinkovačkih jeseni to drugačije organizirao s vodstvom DILJA dogovorili smo prigodnu večeru u vrijeme Adventa. Okupili smo se u Ivanovom dvorcu u Ivankovu. U ime DILJA na večeri su bili Marko Mišić i Ivan Lukačević, načelnik Općine Ivankovo Marko Miličević i Antun Širanović, te naš župnik ivankovački vlč. Krešimir Šaf.

Prije večere sve nazočne je pozdravio i donatoru zahvalio predsjednik KUD-a Robert Čuljak, a vlč. Krešimir Šaf molitvom zazvao Božji blagoslov.

Svi članovi KUD-a zahvalni su gostima na dolasku, a donatorima na ukusnoj večeri i ugodnom druženju!

 

DJEČJI BOŽIĆNI PARTY, KIĆENJE BORA, PODJELA PAKETIĆA NAJMLAĐIM ČLANOVIMA KUD-a (22. prosinca 2023.)

Djeca iz dvaju dječjih skupina kojima je voditelj Krešimir Mataković okupila su se na blagdanskom veselju, plešući i pjevajući zabavljali su se u prostorijama KUD-a te kuglicama i ukrasima koje su sami izradili ili donijeli, ukrasili „krizban“. Kako su i ove godine djeca bila jako dobra i trudila se, marljivo dolazila na probe Djed Mraz darivao ih je prigodnim paketićima i zakuskom.

I veselju nije bilo kraja!  FOTOGRAFIJE

 

ČLANOVI KUD-a UPALILI 4. ADVENTSKU SVIJEĆU (23. prosinca 2023.)

Članovi našega KUD-a sudjelovali su u paljenju 4. adventske svijeće pred zgradom Općine Ivankovo, gdje je svijeću simbolično upalio naš član Ivan Stanić. Prigodnu molitvu predvodio je vlč. Krešimir Šaf , župnik ivankovački.

Svaka adventska svijeća i njeno paljenje ima svoje značenje – paljenje prve adventske svijeće predstavlja vjeru i nadu, paljenje druge adventske predstavlja mir; paljenje treće svijeće predstavlja radost, a paljenje četvrte svijeće predstavlja ljubav.

Program je pjesmom uveličao i dječji zbor Crkve rođenja sv. Ivana Krstitelja iz Ivankova, sve je pozdravio načelnik Marko Miličević i sve pozvao na druženje u organizaciji Općine Ivankovo.

 

ČLANAK O STARIM BOŽIĆNIM OBIČAJIMA U VINKOVAČKOM LISTU I NA PORTALU NOVOSTI.HR (25. prosinca 2023.)

Uoči Božića u Vinkovačkom listu i na sam Božić na portalu novosti.hr objavljen je članak Nekada za Božić skromni pokloni kojima su se djeca najviše radovala, kojemu je autorica novinarka Tena Jukić, a kazivačica naša članica Eva Matić. Članak možete pročitati OVDJE.

(K. P.)