Folklorna večer / Vinkovačke jeseni, 2023.

FOLKLORNE VEČERI / OSVOJENO 5. MJESTO NA ŽUPANIJSKOJ SMOTRI IZVORNOG FOLKLORA

Tijekom šest Folklornih večeri u zadanom vremenu od osam minuta, predstavilo se na 58. Vinkovačkim jesenima 7 koreografiranih i 37 izvornih skupina, a među njima i naš KUD 13. rujna 2023.

Budnim okom i uhom motrilo nas je i ocjenjivalo troje stručnjaka mr. sc. Lubica Gligorević, Vido Bagur, koreograf te glazbeni pedagog i vokalist Marinko Blažinkov.

U nastupu KUD-ova prevladavale su koreografije vezane za temu ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni Dva sjaja dukata. Tako je i naš KUD prikazao svatovski običaj dolazak u mladoženjinu kuću i darivanje mladenaca. Prikazali smo sve likove ovoga običaja mladu i mladoženju, roditelje, staroga svata i starosvaticu, kuma i kumu, kuvare i kuvarice, baku i didu, a osobito je sve svojim nastupom oduševio čajo Tomislav Cerančević.

Nastojali smo povezati mlađu generaciju i starije sudionike u pjesmi i kolu i odjenuti se prikladno godinama i ulozi koju su članovi imali u nastupu.

Na pozornicu smo donijeli i tradicijske predmete vezane uz ovaj običaj (drveno korito – Savu, auzace, čuture, čajin čekić, otarke i dr.), a završna scena bila je odvoženje čaje s pozornice na drvenim kolicima, što se može, malo je više „potego“.

Zadovoljni ocjenom nastupa našega KUD-a (peti) veselo pjevamo:

Ivankovo dok ti ime traje čuvat ćemo tvoje običaje!

MIMOHOD VINKOVAČKIH JESENI I SVEČANI RUČAK S GOSTIMA IZ MIKLOUŠA

Svečani mimohod folklornih društava iz cijele Hrvatske, kruna je Vinkovačkih jeseni. Bogato i raskošno odjeveni sudjelovali su i članovi našega KUD-a, raspjevano i razigrano defilirali ulicama Vinkovaca te nastupili s kratkim programom na centralnoj pozornici. Naime, ove godine, nažalost, zbog epidemije svinjske kuge, u mimohodu nije bilo konjanika i zaprežnih kola pa je svaki KUD dobio nekoliko minuta da pokaže kratki folklorni program.

Bilo je folkloraša iz cijele Hrvatske i dijaspore, njih preko 2000 u nošnjama i s običajima svoga kraja prošli su gradom praćeni pljeskom brojnih posjetitelja, domaćina i gostiju, a sa središnje ih je pozornice pozdravio Ivan Bosančić – vinkovački gradonačelnik.

Nema folkloraša koji za Jeseni ne vole doći u Vinkovce, kao i naši gosti KUD „Sloga“ iz Miklouša koje smo ugostili na ručku i lijepom druženju u našim prostorijama u Ivankovu. Osim u mimohodu predstavili su se i na Državnoj smotri izvornoga folklora gdje su predstavljali svoju Bjelovarsko-bilogorsku županiju. FOTOGRAFIJE

(K. P.)