KUD I. G. kOVAČIĆ

Godine 1963. grupa mladih Ivankovčana u suradnji s učiteljima Osnovne škole „August Cesarec“ Ivankovo osniva Kulturno umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“ s ciljem njegovanja i čuvanja tradicijske kulture i folklornih običaja te istovremeno obogaćivanjem školske „ponude“ izvannastavnih aktivnosti. Te se godine nastavila tradicija Tamburaško – pjevačkog zbora ogranka Seljačke sloge Ivankovo, osnovanog 1936., 
a prekinuta uglavnom zbog ratnih zbivanja i ostalih poslijeratnih (ne)prilika…

Novoosnovani KUD „I. G. Kovačić“ uspješno nastupa na mnogim smotrama, zajedničkim priredbama i zabavama po okolnim mjestima, a niti jedan značajniji društveni događaj u Ivankovu nije protekao bez živopisnih nošnji i zvuka tambura ovog društva.
Zanimljivo je spomenuti da je KUD je u prvim godinama djelovanja u svom sastavu imao zabavni elektro – band VIS „Sateliti“ (do 1969. jer te godine izlazi iz sastava KUD-a) koji je osvajao srca ponajprije ivankovačke publike, a uz tamburaše je svirao i na zabavama
KUD-ovih članova.

KUD je svojih prvih petnaestak godina nakon osnivanja, uspješno i intenzivno surađivao s osnovnom školom, neki učitelji su bili plesači (poneki i koreografi!), na dispoziciji je imao tamburaški orkestar koji je djelovao u sastavu škole, tako da je postojala „tijesna“ simbioza ovog društva i škole … 

Iz Spomenice osnovne skole, 1974. 1
Iz Spomenice osnovne skole, 1974. 2

Izvadak iz Spomenice OŠ „August Cesarec“ (1974. godine zapisao: Franjo Glavašić, direktor)

Društvo je dugogodišnji član Zajednice kulturno – umjetničkih djelatnosti Vukovarsko – srijemske županije (ZAKUD-a), sudionik je brojnih smotri izvornoga folklora, čuvar starih slavonskih ivankovačkih običaja, pjesama i plesova, tradicijske nošnje i tamburaške glazbe, organizator je pokladne povorke, kao i učesnik raznih priredbi koje organizira Općina Ivankovo…
Udruga priređuje i postavlja izložbe starih svatovskih rekvizita, te organizira i realizira tematske priredbe i radionice vezane za običaje, ali i suvremena događanja.

Teško je nabrojati sve priredbe i događanja u kojima se KUD pojavljivao i/li nastupao, ali nabrojat ćemo samo neke: Tko zna – taj ima, Kolo sreće u sedmoj noći, Peče čiča rakiju, Kiseljenje kupusa, U bircuzu, Na vašaru, Dobošar, Kraj đerma, od 1999. organizator je manifestacije Sve se čaje okupiše u okviru koje se od 2006. pripremaju i izložbe posvećene svatovskim običajima (Svatovi su…, Mila mamo ja bi se udala, Crveno-bijelo…).

Brojna su predstavljanja KUD-a u tiskovinama, na raznim internetskim portalima i društvenim mrežama.
U sklopu raznih emisija i potreba redakcija, gostujemo na radiju i televiziji.
Spomenimo neke angažmane:

  • Radio postaja Vinkovci (gotovo svake godine),
  • Hrvatski radio Osijek u emisijama Bećarac i Ritam šokadije,
  • 1986. Radio Osijek je snimio tonske zapise pjesama iz Ivankova,
  • u programu VTV-a (emisija Tu oko nas),
  • HTV (Kolo sreće, Dobro jutro Hrvatska…)…

Nadalje, u Ivankovu je 1988. snimljena i poznata emisija za selo i poljoprivrednike Znanje imanje u produkciji TV Novi Sad, u kojoj je ovo društvo imalo važniju ulogu u pripremi i realizaciji emisije (doček gostiju, folklorni dio, postavka etno sobe…).
Hrvatska televizija snimila je 2011. dokumentarni film Sve čaje Ivankova, a u prosincu 2018. je društvo sudjelovalo na snimanju glazbeno – scenskog spektakla Lijepom našom (ivankovačka sportska dvorana), također dajući svoj obol u folklornom i izložbenom segmentu.

KUD je sudjelovao na mnogim smotrama folklora: Vinkovačkim jesenima (1966. – ), Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Širokobriješkim zvonima, Đakovačkim vezovima, Festivalul cultural al etniilor Numele meu este Banatean Rešica, Rumunjska (2005.), Miholjačkom ljetu, Otočkom proljeću,.. te priredbama u Metkoviću, Tijarici, Donjoj Dubravi, Novskoj, Brinju, Peteranecu, Puli, Novom Vinodolskom, Vinkovcima, Cerni, Babinoj Gredi i brojnim drugim mjestima.

Rad društva odvija se u dječjoj i odrasloj plesnoj skupini, tamburaškoj sekciji i muškoj pjevačkoj skupini (MPS Ornice), dječjoj dramskoj družini za njegovanje slavonskoga dijalekta Štokavčići i Ivankovačkim redušama.

KUD posjeduje mušku i žensku šokačku nošnju te instrumente. Apliciranjima na razne natječaje i putem raznih donacija, povećavamo fundus narodne nošnje kao i instrumenata.

Sve aktivnosti u KUD-u najčešće pokreću i provode članovi društva u suradnji s Upravnim odborom, bezgranično poklanjajući sva svoja znanja i svaki svoj slobodan trenutak rastu društva i očuvanju tradicije.

Bez obzira na društveno – političko okruženje i „klimu“ koja se neprestano mijenjala na lokalnoj i državnoj razini (ništa drugačije nije ni danas!), KUD „I. G. Kovačić“ Ivankovo je zadržao autonomnost u svom radu i u svojim odlukama, neprestano traje, radi, prenosi ljubav prema tradicijskoj kulturi na generacije koje dolaze, zove nove članove da se priključe radu društva, a na rijetke provokacije mediokriteta ne uzvraća istom mjerom, ne zamjera, nego veselo zapjeva:

Slavonijo, dok ti ime traje,
čuvat ćemo tvoje običaje!

ili

Ivankovo, volim te sve više,
u tebi se čaje okupiše!

I ovom prilikom, zahvaljujemo svim članovima koji su osnovali današnje društvo, bivšim predsjednicima, članovima Upravnih i Nadzornih odbora, koreografima, umjetničkim voditeljima, svim plesačima, pjevačima, sviračima, glumcima, vanjskim suradnicima i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli rad ovog društva i koji su svoje znanje, umijeće i veliku ljubav prema tradiciji prenijeli na sadašnje članove! 

KUD zajednička

(K. Petričić, I. Benković, kolovoz, 2019.)