PROGRAM MANIFESTACIJE

Sve se čaje okupiše 2019.

KUD „Ivan Goran Kovačić“ Ivankovo je dana 27. 4. 2019. godine organizirao svečanu priredbu u sklopu manifestacije „Sve se čaje okupiše, 2019.“ u Ivankovu.
U punom gledalištu kino dvorane (oko 250 gledatelja), uz domaće delicije naših ivankovačkih reduša, svečani mimohod folklornih društava kroz selo i blagoslov svih društava u župnoj špilji, svečani defile čaja kroz dvoranu te govore čaja domaćina i gostiju, svojim nastupima su se predstavili:

KUD „Slavonac“ iz Forkuševaca, KUD „Petefi Šandor“ iz Čakovaca, učenice Srednje strukovne škole iz Vinkovaca svojom modnom revijom, PPK „Sinđir“ iz Županje, MPS KUD-a „Slavko Mađer“ iz Cerića, KUD „I. G. Kovačić“ iz Ivankova. TS „Kućerak u Srijemu“ je nakon priredbe bio zadužen za dobar „štimung“.

Posebno zadovoljstvo je bilo gledati našu dječju folklornu skupinu (njih šezdesetak!) koji su nas počastili svojim spletom kola, a koji tek nepune dvije godine vježbaju plesne korake.
U sklopu manifestacije organizirane su i dvije radionice spremanja za roditelje, kako bi naša  djeca bila lijepo obučena, ali su naučili i slagati nošnju nakon uporabe. Čestitke djeci i roditeljima!

Te večeri smo uživali u različitim prikazivanjima svatovskih običaja i koreografijama: slavonskoj, mađarskoj i baranjskoj koreografiji (KUD „domaćin“ je, između ostalog,  otplesao splet baranjskih kola, a narodnu nošnju je unajmio iz posudionice iz Zagreba). 
Sve točke priredbe su bile visoke umjetničke kvalitete, što je publika nagrađivala čestim aplauzima.

Rezultati i cilj programa su svakako ostvareni, a to su čuvanje ukupne slavonske tradicije, posebice lika čaje, čauša, kapetana, barjaktara,… i svatovskih običaja od zaborava, prenošenje tradicije „s koljena na koljeno“ kako bi se sačuvao hrvatski i regionalni identitet te pojačalo zanimanje najmlađih i ostalih članova za tradicijsku kulturu.

Vidljivost projekta: snimljen DVD, razni internetski portali, društvene mreže i tiskovine (novinski članci):

https://www.youtube.com/watch?v=rX19cEKjy5A&t=11s

http://novosti.hr/sve-se-caje-okupise/

http://www.vusz.hr/novosti-najave-i-sluzbene-obavijesti/odrzana-manifestacija-sve-se-caje-okupise

http://www.glas-slavonije.hr/397557/9/Sve-se-caje-okupise-u-Ivankovu

http://zakud.hr/2019/04/17/xxi-manifestacija-sve-se-caje-okupise-u-ivankovu/

Po riječima mnogih, ove godine je pozornica (u prostoru kakav jest!) zablistala jednim novim i drugačijim sjajem… Naime, postavljena je velika „centralna“ cerada sa prikazom šokačkog dvorišta, te četiri manje cerade bočno, koje će biti iskorištene više puta  i zasigurno će uvijek biti dobri i lijepi scenski rekviziti.

Lutke od slame koje su najavljivale Čaje, a zatim spremno na platou dočekivale gledatelje i goste priredbe, dobile su imena putem glasovanja na ivankovo.info facebook stranici – zovu se snaš`  Kata i bać` Mata!

Zahvaljujemo svim pravnim i fizičkim osobama koje podržavaju ovu našu manifestaciju: Općini Ivankovo, Ministarstvu kulture, Vukovarsko – srijemskoj županiji, Upravi za ceste u VSŽ, drugim donatorima koji nam nesebično pomažu, a pogotovo vjernoj publici koja nikad ne izostaje, pa barem bilo vjetrovito i kišovito!

(Ivan Benković)