O NAMA

Godine 1963. grupa mladih Ivankovčana u suradnji s učiteljima Osnovne škole „August Cesarec“ Ivankovo osniva Kulturno umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“ciljem njegovanja i čuvanja tradicijske kulture i folklornih običaja te istovremeno obogaćivanjem školske „ponude“ izvannastavnih aktivnosti. Te se godine nastavila tradicija Tamburaško – pjevačkog zbora ogranka Seljačke sloge Ivankovo, osnovanog 1936. godine, a prekinuta zbog ratnih zbivanja.

Izvadak iz Spomenice OŠ „August Cesarec“ (1974. godine zapisao: Franjo Glavašić, direktor)
Izvadak iz Spomenice OŠ „August Cesarec“ (1974. godine zapisao: Franjo Glavašić, direktor)

Novoosnovani KUD „I. G. Kovačić“ uspješno nastupa na mnogim smotrama, zajedničkim priredbama i zabavama po okolnim mjestima, a niti jedan značajniji društveni događaj u Ivankovu nije protekao bez živopisnih nošnji i zvuka tambura ovog društva.  KUD je u svojih prvih petnaestak godina nakon osnivanja, uspješno i intenzivno surađivao s osnovnom školom, u svojim početcima je u svom sastavu imao zabavni band VIS „Sateliti“, učitelji su bili plesači (poneki i koreografi!), na dispoziciji je imao tamburaški orkestar koji je djelovao u sastavu škole, tako da je postojala „tijesna“ simbioza ovog društva i škole.

Društvo je dugogodišnji član Zajednice kulturno – umjetničkih djelatnosti Vukovarsko – srijemske županije (ZAKUD-a), sudionik je brojnih smotri izvornoga folklora, čuvar starih slavonskih ivankovačkih običaja, pjesama i plesova, tradicijske nošnje i tamburaške glazbe, organizator je pokladne povorke, kao i učesnik raznih priredbi koje organizira Općina Ivankovo. Udruga priređuje i postavlja izložbe starih svatovskih rekvizita, te organizira i realizira tematske priredbe i radionice vezanih za običaje, ali i suvremena događanja. Teško je nabrojati sve priredbe i događanja u kojima se KUD pojavljivao i/li nastupao, ali nabrojat ćemo samo neke: Tko zna – taj ima, Kolo sreće u sedmoj noći, Peče čiča rakiju, Kiseljenje kupusa, U bircuzu, Na vašaru, Dobošar, Kraj đerma, od 1999. organizator je manifestacije Sve se čaje okupiše u okviru koje se od 2006. pripremaju i izložbe posvećene svatovskim običajima (Svatovi su…, Mila mamo ja bi se udala, Crveno-bijelo…).

Dobošar

Brojna su predstavljanja KUD-a u tiskovinama, na raznim internetskim portalima i društvenim mrežama. U sklopu raznih emisija i potreba redakcija, gostujemo na radiju i televiziji. 

Spomenimo neke angažmane: 

⦁ Radio postaja Vinkovci (gotovo svake godine), 

⦁ Hrvatski radio Osijek u emisijama Bećarac i Ritam šokadije, 

⦁ 1971. i 1986. Radio Osijek je snimio tonske zapise pjesama iz Ivankova, 

⦁ u programu VTV-a (Tu oko nas), 

⦁ HTV (Kolo sreće, Dobro jutro Hrvatska…)

Nadalje, u Ivankovu je 1988. snimljena i poznata emisija za selo i poljoprivrednike Znanje imanje u produkciji TV Novi Sad, u kojoj je ovo društvo imalo važniju ulogu u pripremi i realizaciji emisije (doček gostiju, folklorni dio, postavka etno sobe…). 

Hrvatska televizija snimila je 2011. dokumentarni film Sve čaje Ivankova, a u prosincu 2018. je društvo sudjelovalo na snimanju glazbeno – scenskog spektakla Lijepom našom (ivankovačka sportska dvorana), također dajući svoj obol u folklornom i izložbenom segmentu.

KUD je sudjelovao na mnogim smotrama folklora: Vinkovačke jeseni(1966. – .); Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Širokobriješka zvona (2003. i 2004.); Dalmacijo Pridragu ti ljubim (2004., 2005.); Đakovački vezovi; Festivalul cultural al etniilor Numele meu este Banatean Rešica, Rumunjska (2005.); Miholjačko ljeto (2001.), Križevačko Veliko spravišće (2005.), Otočko proljeće,…. te na brojnim priredbama u različitim mjestima: Vis, Metković, Tijarica, Čapljina, Benkovac, Smokovljani-Visočani, Donja Dubrava, Vugrovec, Novska, Brinje, Peteranec, Sotin, Bogdanovci, Duboševica, Cerna, Prkovci, Retkovci, Vođinci, Strizivojna, Babina Greda, Slavonski Brod i mnoga druga mjesta.

Slikano oko 1990.godine u Zagrebu - Međunarodna smotra folklora

Rad društva odvija se u dječjoj i odrasloj plesnoj skupini, tamburaškoj sekciji, muškoj pjevačkoj skupini (MPS Ornice), u Štokavčićima (dječjoj dramskoj družini za njegovanje slavonskoga dijalekta) i Ivankovačkim redušama. KUD posjeduje mušku i žensku šokačku nošnju te instrumente. Apliciranjima na razne natječaje i putem raznih donacija, povećavamo fundus narodne nošnje kao i instrumenata.  Sve aktivnosti u KUD-u najčešće pokreću i provode članovi društva u suradnji s Upravnim odborom, bezgranično poklanjajući sva svoja znanja i svaki svoj slobodan trenutak rastu društva i očuvanju tradicije.

Bez obzira na društveno – političko okruženje i „klimu“ koja se neprestano mijenjala na lokalnoj i državnoj razini (ništa drugačije nije ni danas!), KUD „I. G. Kovačić“ Ivankovo je zadržao autonomnost u svom radu i u svojim odlukama, neprestano traje, radi, prenosi ljubav prema tradicijskoj kulturi na generacije koje dolaze, zove nove članove da se priključe radu društva, a na rijetke provokacije mediokriteta ne uzvraća istom mjerom, ne zamjera, nego veselo zapjeva:

Slavonijo, dok ti ime traje,

čuvat ćemo tvoje običaje!

ili

Ivankovo, volim te sve više,

u tebi se čaje okupiše!

I ovom prilikom, zahvaljujemo svim članovima koji su osnovali današnje društvo, bivšim predsjednicima, članovima Upravnih i Nadzornih odbora, koreografima, umjetničkim voditeljima, svim plesačima, pjevačima, sviračima, glumcima, vanjskim suradnicima i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli rad ovog društva i koji su svoje znanje, umijeće i veliku ljubav prema tradiciji prenijeli na sadašnje članove!