Sve se čaje okupiše, 2024.

U novoobnovljenom Domu kulture Ivankovo održan je 6. i 7. travnja 2024. dvodnevni program 25. manifestacije Sve se čaje okupiše u organizaciji Općine Ivankovo i KUD-a „Ivan Goran Kovačić” iz Ivankova.

U subotu, 6. travnja 2024. na ivankovačkom mjesnom groblju u 17 sati u znak sjećanja i poštovanja upaljene su svijeće svim umrlim čajama.

Program prvoga dana manifestacije nastavljen je u Domu kulture Ivankovo tematskom večeri „Našim su šorom prolazili svati…“, na kojoj su sudjelovali KUD „Ivan Goran Kovačić” Ivankovo, čiji su članovi za ovu prigodu priredili nekoliko svatovaca i bećaraca, čajo Tomislav Cerančević i mladi čajo Ivan Salopek pozdravili su sve nazočne starim čajinim pozdravom „Faljenis kume, stari svate, domaćine, uzovnici, zazovnici…., Ivan Stanić, mladi zaljubljenik u slavonsku tradicijsku baštinu i garderober KUD-a upoznao je publiku s bogatstvom ivankovačkoga tradicijskoga ruha koje su za ovu prigodu odjenule članice KUD-a, program je nastavljen prigodnom prezentacijom Ksenije Petričić o ivankovačkim svatovskim običajima u prošlosti, o čaji, njegovom odijevanju i rekvizitima, govoru, te nastojanjima KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ da se organiziranjem manifestacije Sve se čaje okupiše u posljednjih 25 godina očuvaju svatovski običaji, a posebice lik čaje, čija je briga, u dogovoru s domaćinom i kumom, organizacija svatovske svečanosti ali i čuvanje i njegovanje tradicijskih svatovskih običaja.

Ivankovačka pučka pjesnikinja Eva Matić (teta Seka) sve je razveselila kazivanjem dvije svoje pjesme što ih je napisala za ovu prigodu. Ivankovačke reduše Anica Živković i Vesna Šinjori nasmijale su nas šaljivom scenskom izvedbom o šnajdericama te prikazivanjem dara s čajom Tomislavom Cerančevićem, a radosnice/anđebule KUD-a otpjevale su nekoliko bećaraca o čajama. Jedanaestogodišnji Ilija Jergović član KUD-a, nagrađivani polaznik Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima, odsvirao je na harmonici skladbu Tri lica jedne Marije. Učenice Srednje strukovne škole u Vinkovcima, smjera krojač i modni tehničar, predvođene profesoricama Suzanom Đalto i Brankom Rimac prikazale su modnu reviju u kreacijama koje su same dizajnirale i izradile. Modnom revijom obogatile su program ove tematske večeri i članice Udruge umirovljenika europskih integracija iz Ivankova, koje su odjevene u etno-kreacije pod vodstvom svoje predsjednice Dragice Žgela prikazale prigodnu modnu reviju za gospođe 50+.

Vrhunac prvoga dana manifestacije bilo je otvorenje izložbe fotografija ivankovačkoga umjetničkoga fotografa Dražena Bote pod nazivom „Čaje“ u dvorani U srcu mi zavičaj. Nakon pozdravnoga govora autora Dražena Bote, prigodnim je govorom izložbu otvorio načelnik Općine Ivankovo Marko Miličević. Oduševljeni izložbom i novouređenim prostorijama Društvenoga doma sudionici i gosti nastavili su druženje na domjenku u dvorani Mala bećarska.

U nedjelju, 7. travnja 2024. program manifestacije započeo je tradicionalnim blagoslovom sudionika i čaja u 18 sati. Ivankovački župnik vlč. Krešimir Šaf, u ugodnom ambijentu pod kestenima u špilji Gospe Lurdske Crkve rođenja svetog Ivana Krstitelja u Ivankovu, koja ove, 2024. godine obilježava svoju 80. godišnjicu, blagoslovio je i zaželio uspješan nastup svim sudionicima 25. manifestacije „Sve se čaje okupiše“.

Svečanim mimohodom došli su svečano odjeveni sudionici do trga Bana Jelačića gdje su otplesali Šokačko kolo, a potom je, tradicionalno, dobošar Slavko Gillinger najavio program svečane priredbe koja je počela u 19,30 sati.

Ivankovčanke i Ivankovčane, sudionike, uzvanike i goste, darivala je Općina Ivankovo prigodnim drvenim magnetićem u obliku šokačke kape izrađenim za ovu prigodu, a na ulazu u novoobnovljenu dvoranu dobrodošlicu su im poželjele i reduše sa „savom“.

U uvodnom dijelu programa kojega je vodila Helena Kostić, intonirana je hrvatska himna, načelnik Općine Ivankovo Marko Miličević pozdravio je sve nazočne, posebno stare čaje Paška Barunčića i Matu Roždijevca, a potom sve upoznao s projektom obnove Doma kulture Ivankovo, posebice središnjom dvoranom koja je dobila ime po poznatom Ivankovčaninu, akademskom slikaru i scenografu, autoru i jednom od osnivača Vinkovačkih jeseni Jozi Matakoviću. Programu su nazočili brojni gosti iz političkog i društvenog miljea, kao i obitelj pokojnog Joze Matakovića, čiji je sin Dubravko Mataković u ime obitelji zahvalio i pozdravio sve prisutne. Nazočnima se obratio i Robert Čuljak, predsjednik KUD-a „I. G. Kovačić“ iz Ivankova, svima gostima poželio dobrodošlicu na 25. manifestaciju „Sve se čaje okupiše“ te uspješan nastup i dobru zabavu.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su svi članovi KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Ivankova, HKUD “Valpovo 1905” iz Valpova, KUD „Antun Gustav Matoš” iz Tovarnika, KUD „Filipovčice” iz Komletinaca, TS Berde Bend, ivankovačke čaje i čaje gosti (abecednim redom): Željko Balov iz Komletinaca, Tomislav Cerančević i Slavko Gillinger iz Ivankova, Vladimir Klarić iz Jarmine, Ivan Lion iz Vinkovaca, Anđelko Rukavina iz Starih Mikanovaca, Ante Salopek iz Ivankova , Adam Svirčević iz Županje, Josip Štefić iz Valpova, Ivan Vujeva iz Vinkovaca, predsjednik KUD-a Marko Ferinac iz Tovarnika, a mlade su im čaje na čelu s Ivanom Salopekom otpjevale nekoliko bećaraca u pratnji Ilije Jergovića na harmonici.

Tradicionalno, dobošar Slavko Gillinger najavio je program koji slijedi, a potom su uslijedile lijepe i bogate izvedbe svih sudionika. KUD „Valpovo predstavio se koreografijama Plesovi Belih Sela – Harkanovci i Posavski plesovi pod ravnanjem plesnog koreografa i čaje Josipa Štefića i glazbenoga voditelja Duška Topića. KUD „A. G. Matoš“ iz Tovarnika spletom srijemskih kola, a KUD „Filipovčica“ iz Komletinaca običajem Ljubljenja mlade. Naš je KUD sudjelovao sa svim sekcijama, pa su tako dječje skupine sa svojim voditeljem Krešimirom Matakovićem pripremile dvije koreografije. Starija folklorna sekcija prikazala je svatovske običaje u mladinoj kući koreografijom Prvu čašu pije druga išće blagosov…(izvođenje mlade, prikazivanje dara, blagosov i odlazak mlade) inspirirane rukopisnom građom Ivana Filakovca s kraja 19. stoljeća. Ivankovačke reduše na čelu s Vesnom Šinjori i Anicom Živković uveseljavale su publiku i čaje šaljivim scenskim prizorima. TS Berde Bend počastio nas je s dvije svoje pjesme, a svojom je svirkom nastavio uveseljavati sve sudionike i uzvanike na Tradicionalnoj svatovskoj večeri u Svečanoj dvorani Laura u Ivankovu do kasno u noć.

Sva događanja snimio je i fotografirao umjetnički fotograf Dražen Bota.

(K. P.)